Έχουν μέλλον οι μαγνητικές κασέτες αποθήκευσης (tapes) ;

Ο
όγκος των δεδομένων συνεχώς μεγαλώνει. Η αλματώδης ανάπτυξη των τομέων της τεχνητής νοημοσύνης και των big data έχει ήδη προκαλέσει ανάλογη αύξηση στα δεδομένα και στην αποθήκευση. Οι εταιρίες πλέον αποθηκεύουν όλο και περισσότερα δεδομένα, και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στατιστικές δείχνουν μια ετήσια αύξηση γύρω στα 40% των αποθηκευμένων δεδομένων. Ωστόσο στους μαγνητικούς δίσκους η χωρητικότητα αυξάνεται κατά περίπου 20% ετησίως.
Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Πού θα αποθηκευτούν όλα αυτά τα δεδομένα;
Φαίνεται παράξενο στον καθημερινό χρήστη αλλά τα tapes είναι εδώ, και η τεχνολογία τους ολοένα και βελτιώνεται. Στις μεγάλες εταιρίες, στις τεχνολογικές εταιρίες αλλά και στον επιστημονικό χώρο τα tapes γνωρίζουν απόλυτη αποδοχή.
Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο κυκλοφορούν στο εμπόριο tapes που μπορούν να αποθηκεύσουν 20Tbytes δεδομένων, στα δε πειραματικά εργαστήρια έχουν αναπτυχθεί πειραματικά tapes με χωρητικότητες μεγαλύτερες των 330Tb. Υπάρχει βέβαια η αντίρρηση της ταχύτητας. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης των tapes. Οι σκληροί δίσκοι και ακόμα περισσότερο οι NAND μνήμες (usb sticks, SSD δίσκοι) παρέχουν ταχύτητες ασύγκριτα υψηλότερες.
Ωστόσο τα tapes έχουν άλλα πλεονεκτήματα:
  • Δεν απαιτούν ενέργεια : Από τη στιγμή της εγγραφής και μετά μπορούν να μας ατενίζουν από το ράφι δίνοντας μας αξιόπιστα τα δεδομένα όταν τα χρειαστούμε.
  • Τα λάθη (error rate) κατά το διάβασμα είναι 4-5 φορές λιγότερα από αυτά των σκληρών δίσκων.
  • Τα tapes μπορούν να συντηρούν τα δεδομένα τους για 15-30 χρόνια.
  • Το βασικότερο πλεονέκτημα όλων; Είναι φτηνός τρόπος αποθήκευσης.
  • Το κόστος αποθήκευσης είναι περίπου το 1/6 του κόστος αποθήκευσης σε σκληρούς δίσκους.
Εν τέλει όσο και αν φαίνεται παράξενο τα tapes δεν είναι μουσειακό είδος. Δεν θα τα βλέπουμε μόνο σε ρετρό ταινίες. Τα tapes συνεχίζουν και ακολουθούν πιστά το νόμο του Moore (η χωρητικότητα τους διπλασιάζεται ανά 2 έτη περίπου) και θα συνεχίσουν να είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης δεδομένων τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Υ.Γ1 : Τα ταπεινά tapes έσωσαν την google to 2011 όταν σε 40.000 λογαριασμούς του gmail σβήστηκαν τα emails από τεχνικό λάθος. Φυσικά και υπήρχε backup σε μαγνητικούς δίσκους αλλά το λάθος είχε μεταδoθεί και στα backup! Η ανάκτηση τελικά πραγματοποιήθηκε από tapes.
Υ.Γ2 : Πόσοι γνωρίζουν ότι η Microsoft στο Azure Archive Storage χρησιμοποιεί εξοπλισμό tapes της IBM!